Mikrobiološko uzorkovanje zraka u zatvorenom prostoru
Mikroorganizmi u zraku
Zrak u zatvorenom prostoru može sadržavati različite mikroorganizme kao što su bakterije, virusi i gljive. Moderni tehnološki sustavi koji uključuju grijanje, hlađenje i korištenje klimatizacijskih sustava mogu značajno utjecati na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru iz razloga što omogućuju zadržavanje mikroorganizama jer stvaraju idealne uvjete za njihovo preživljavanje.
Kako poboljšati kvalitetu zraka?
Širenje mikroorganizama nije moguće u potpunosti zaustaviti, ali je potrebno svesti na najmanju moguću razinu. Kako bi se izbjeglo širenje mikroorganizama i zaštitilo zdravlje ljudi, u najvećoj mogućoj mjeri potrebno je redovito provoditi adekvatne mjere čišćenja, pranja i dezinfekcije prostorija, ali i održavati sve tehnološke sustave unutar ustanova.
Slika 1. Plijesni na zidu
Kad provesti ispitivanje zraka?
Loša kvaliteta zraka može nepovoljno djelovati i na proces proizvodnje hrane, ponajviše suhomesnatih, mliječnih i pekarskih proizvoda. Kako bi osigurali kvalitetne i mikrobiološki ispravne namirnice, potrebno je provesti ispitivanje zraka kod sumnje ili pritužbe na lošu kvalitetu zraka, kod vidljivih nečistoća i tragova plijesni na ventilacijskim uređajima, zidovima i ostalim površinama u prostoriji.
Slika 2. Neodržavanje ventilacije predstavlja visoki rizik za razvoj nepoželjnih mikroorganizama
Sample Control nudi uslugu mikrobiološkog ispitivanja zraka
Danas se najčešće primjenjuje aktivno uzorkovanje zraka pomoću automatiziranih uzorkivača zraka. Laboratorij Sample Control, vodeći laboratorij za analitička testiranja akreditiran je za uzorkovanje zraka, detekciju i brojanje mikroorganizama te posjeduje impaktorski uzorkivač zraka koji uzima točno određeni volumen zraka te ga upuhuje na čvrstu hranjivu podlogu za bakterije i plijesni tijekom određenog vremena. Vrlo su praktični i jednostavni za korištenje te pogodni za praćenje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima.
Prisutnost pesticida u okolišu
Pesticidi su proizvodi za suzbijanje nametnika na biljkama i životinjama. U pesticide se ubrajaju sredstva za zaštitu kemijskog ili biološkog porijekla, a koriste se u poljoprivredi, šumarstvu te nepoljoprivrednim i javnim površinama za kontrolu i suzbijanje biljnih patogena i bolesti, kukaca, nematoda, grinja, štetnih glodavaca, korova i drugih štetnika. Klasifikacija pesticida bazira se na ciljanim skupinama na koje imaju utjecaj: herbicidi, insekticidi, rodenticidi, fungicidi itd.
Određivanje količine glutena u hrani
Proteinsku frakciju gluten nalazimo u pšenici, raži, ječmu i zobi. Glijadin i glutenin su glavni proteini glutena pšenice te su zajedno sa sekalinom iz raži, hordeinom iz ječma i aveninom iz zobi poznati pod nazivom gluten.