Uzorkovanje

hero-visual
Uzorkovanje

Uzorkovanje

Važni čimbenici koji određuju dizajn i provedbu programa uzorkovanja uključuju veličinu pošiljke, varijabilnost sastojaka, laboratorijsku točnost, troškove pretrage i vrijednost sastojka. Stoga, pri definiranju postupaka uzorkovanja treba uzeti u obzir svrhu uzorkovanja, laboratorijsku analizu kroz koju će uzorci proći te karakteristike sastojaka i gotovih proizvoda.

Protokoli uzorkovanja trebaju ispunjavati znanstveno priznata načela i postupke.

Postupci uzorkovanja ovisit će o prirodi sirovine, procesnim ili gotovim proizvodima, opremi za prijenos i uzorkovanje.

Prethodno poznavanje podataka o proizvodu i resursima uzorkovanja omogućuje dodjelu odgovarajućih postupaka uzorkovanja.

Korištenje priznatih međunarodnih metoda uzorkovanja osigurat će standardizirani administrativni i tehnički pristup i olakšat će tumačenje rezultata analiza povezanih sa šaržama ili pošiljkama proizvoda.

Treba koristiti međunarodne metode uzorkovanja kako bi se osiguralo da se primjenjuju valjani postupci uzorkovanja kada se hrana testira na sukladnost s određenim standardom ili ciljem. Opće smjernice Kodeksa o uzorkovanju - CAC / GL 50-2004 (FAO / WHO, 2004), te brojni ISO standardi, pružaju informacije koje olakšavaju provedbu tih ciljeva (Okvir 21).

service icon