Provjera krivotvorenja mliječnih proizvoda GC-FID tehnikom

AutorSample Control
Datum26. rujna 2024.
TagTEHNOLOGIJA
hero image
POVRATAK NA SVE NOVOSTI

Zašto se krivotvore mliječni proizvodi?

Proizvodi mliječne industrije podvrgnuti su različitim načinima krivotvorenja. Najčešće se mliječna mast, jedna od najskupljih masti na tržištu, zamjenjuje jeftinim mastima iz ekonomskih interesa proizvođača. Krivotvorenje sireva egzogenim mastima promijenit će izgled i kvalitetu proizvoda te smanjiti hranjivu vrijednost i sadržaj vitamina i minerala. Jedan od dražih mliječnih proizvoda balkanske regije, ovčji sir odlikuju laka probavljivost, visoki sadržaj vitamina, proteina, kalcija, magnezija te karakterističan okus. Krivotvorenje ovčjeg sira postala je česta praksa zbog sezonskih fluktuacija u dostupnosti i cijeni ovčjeg mlijeka. 

zoe-schaeffer-aglNvkFg06k-unsplash.jpg

Slika 1. Ovčji sir

Posljedice krivotvorenja mliječnih proizvoda 

Sir napravljen od biljnih masti bit će bjelji od onog dobivenog isključivo iz mlijeka te će dodatak biljnih masti izmijeniti profil masnih kiselina proizvoda. Brojna su istraživanja napravljena o korištenim zamjenama pri proizvodnji mliječnih proizvoda pri čemu se palmino ulje koristi više od ostalih biljnih i životinjskih ulja i masti, a uvelike doprinosi pojavi raznih upalnih stanja, inzulinskoj rezistenciji te pojavi pretilosti.  

Zakonska regulativa

Prema europskim propisima, djelomična ili potpuna zamjena mlijeka ili mliječnih bjelančevina sastojcima drugog podrijetla nije dopuštena i postoje razni zakoni o označavanju i autentičnosti prehrambenih proizvoda. U današnje vrijeme, sigurnost hrane, očuvanje autohtonih proizvoda te sprječavanje prevare potrošača korištenjem netočnih informacija o proizvodu važnija je nego ikad prije.  

Sample Control nudi provjeru autentičnosti proizvoda  

Sample Control nudi provjeru autentičnosti proizvoda, kao što su ovčji sirevi, kombiniranjem akreditiranih metoda analize profila masnih kiselina i sadržaja kolesterola upotrebom plinske kromatografije s plameno ionizirajućim detektorom (GC-FID).  

Svaki kromatogram se pomno pregledava i uspoređuje s najnovijim istraživanjima da bi se potvrdila autentičnost i odstranila sumnja u krivotvorenje proizvoda palminim uljem. Upravo to čini Sample Control vodećim laboratorijem u regiji za analitička testiranja.  

kromatogram png2.png

Slika 2. Kromatografski prikaz zasićenih masnih kiselina sadržanih u ovčjem siru sa istaknutim masnim kiselinama ključnim za otkrivanje krivotvorenja palminim uljem