Određivanje ukupnih prehrambenih vlakana

AutorIgor Havlik
Datum8. svibnja 2024.
TagZNANOST
hero image
POVRATAK NA SVE NOVOSTI

Što su prehrambena vlakna?

Posljednjih nekoliko desetljeća znanstvenici pridaju sve veću pažnju istraživanju blagotvornog učinka prehrambenih vlakana na ljudski organizam. Zbog svoje kompleksne prirode nije jednostavno definirati prehrambena vlakna.

 

Različite svjetske organizacije i države sugeriraju različite definicije, a jedna od prihvaćenih definicija navodi da su prehrambena vlakna svi jestivi dijelovi biljaka ili sličnih ugljikohidrata otporni na probavu endogenim enzimima u tankome crijevu s potpunom ili djelomičnom fermentacijom u debelom crijevu.

Pojam prehrambena vlakna obuhvaća različite skupine spojeva (od jednostavnih do složenih) koje dobivamo konzumacijom hrane, kao što su: celuloza, hemiceluloza, oligosaharidi, lignin, pektini, voskovi i gume.

 

 

Opća podjela prehrambenih vlakana

Vlakna se mogu najjednostavnije svrstati u dvije kategorije: topiva i netopiva vlakna.

Topiva vlakna

su neškrobni polimeri koji imaju sposobnost vezanja vode i stvaranja gela čime sprječavaju apsorpciju glukoze i masti iz tankoga crijeva te općenito usporavaju vrijeme prolaska sadržaja kroz tanko crijevo.

 

Ova skupina vlakana nije probavljiva, a do njihove potpune razgradnje dolazi tek uslijed bakterijske fermentacije pri čemu nastaju kratkolančane masne kiseline koje organizmu služe kao gorivo.

 

Netopiva vlakna

spadaju u skupinu spojeva koja kroz probavni sustav prolaze skoro nepromijenjena. Najvažnija karakteristika ovih vlakana je vezanje velike količine vode te tako potiču probavu, povećavajući volumen fekalne mase. Imaju veliku važnost u održavanju zdravlja probavnog sustava.

 

Ukupna prehrambena vlakna su zbroj topivih i netopivih vlakana.

 


Slika1.jpg

Klasifikacija prehrambenih vlakana


Izvori prehrambenih vlakana te njihova uloga u organizmu

Prehrambena vlakna pronalazimo u širokom spektru namirnica koje svakodnevno unosimo prehranom.

Najznačajniji izvori su: žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke dok s druge strane jaja i meso ne sadrže prehrambena vlakna.

 

Različite zdravstvene organizacije preporučuju unos prehrambenih vlakana u količini od 25g/dan što ujedno ovisi o dobi i spolu pojedinca.

Opće je poznato da se prehrambenim vlaknima pripisuje blagotvorni fiziološki učinak na organizam, a njihov metabolizam započinje u ustima gdje se žvakanjem trgaju i vlaže miješajući se sa slinom.

U želudac dolaze kroz jednjak gdje se zadržavaju te odgađaju pražnjenje želučanog sadržaja i stvaraju osjećaj sitosti.

Određena vlakna u tankom crijevu usporavaju probavu i apsorpciju nutrijenata uključujući probavljive ugljikohidrate, masti i proteine.

Smanjena apsorpcija ugljikohidrata ujedno znači i smanjena apsorpcija glukoze, zbog čega vlakna imaju važni značaj za glikemijski indeks.

Neke od značajnih funkcionalnih uloga vlakana u našem organizmu:

-          Pridonose dobrom radu probavnog trakta

-          Održavaju stalnu razinu energije nakon glavnih obroka

-          Održavaju normalnu razinu kolesterola i glukoze u krvi

-          Stvaraju osjećaj sitosti

-          Pomažu u postizanju ili održavanju tjelesne težine

Redovnim unošenjem prehrambenih vlakana osigurava se zdravlje i zaštita organizma od različitih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, pretilost, povećani kolesterol, rak debelog crijeva, dijabetes i druge povezane bolesti.

Također, pretjerana konzumacija prehrambenih vlakana može imati negativan utjecaj na zdravlje poput nadutosti, dijareje, grčeva, smanjene apsorpcije vitamina i minerala (cinka, kalija, magnezija, željeza).

Slika2.jpg

Izvori prehrambenih vlakana 


Određivanje ukupnih prehrambenih vlakana

Zbog sve većeg interesa znanstvenika o prehrambenim vlaknima, tijekom godina razvijale su se različite analitičke metode pomoću kojih bi se odredio udio prehrambenih vlakana u pojedinoj namirnici.

Najveći doprinos razvoju metode analize prehrambenih vlakana dao je Leon Prosky po kojemu je metoda i nazvana „Prosky metoda“ koju je kasnije prihvatio i AOAC ( engl. Association of Official Analytical Chemists).

Ova metoda naziva se još i AOAC metoda 985,29 – metoda „zlatnog standarda

Sample Control laboratorij ima akreditiranu modificiranu metodu AOAC 985,29 za određivanje ukupnih prehrambenih vlakana u hrani.

Koristeći „state of the art“ opremu Ankom TDF Fiber Analyzer u mogućnosti smo brzo i točno odrediti udio ukupnih prehrambenih vlakana u hrani.

Suvremena oprema simulira probavu uzorka kao u ljudskom želucu, tretirajući uzorak enzimima (alfa amilaza, proteaza i amiloglukozidaza) u kiseloj sredini, nakon čega se uzorak razgradi, a zaostaju ukupna prehrambena vlakna.

Ovaj postupak omogućuje automatsku digestiju, precipitaciju te filtraciju uzorka čime se znatno ubrzava sam postupak određivanja kao i broj analiziranih uzoraka u jednome danu.

 

 


Slika3.png

Ankom TDF Fiber Analizator