Sample Control razvio i validirao alternativnu metodu za analizu cijanovodonične kiseline (HCN) u koštunjičavom voću
Sample Control razvio i validirao alternativnu metodu za analizu cijanovodonične kiseline (HCN) u koštunjičavom voću
Sample Control razvio i validirao alternativnu metodu za analizu cijanovodonične kiseline (HCN) u koštunjičavom voću Koštice marelice (lat. Prunus armeniaca) dobar su izvor proteina, vlakana i željeza.
Međutim, posjeduju i prirodno prisutan cijanogeni glikozid Amigdalin koji je najpoznatiji po tome što se lažno promovirao kao lijek protiv raka. Nalazi se u mnogim biljkama, ali najviše u košticama ili sjemenkama marelice, gorkih badema, jabuke, breskve i šljive.
Slika 1. Kromatogram amigdalina u košticama marelice na UPLC-MS/MS-u
Amigdalin, obzirom da pripada cijenogenim glikozidima, može u organizmu, putem enzima, osloboditi otrovnu cijanovodoničnu kiselinu (HCN) čija je maksimalno dozvoljena koncentracija prema UREDBI KOMISIJE (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani 20 μg/kg za neprerađene cijele, mrvljene, mljevene, gnječene i sjeckane jezgre marelice stavljene na tržište za krajnjeg potrošača.
Sample Control laboratorij razvio je brzu alternativnu metodu određivanja amigdalina na UPLC-MS-MS-u preko koje se lako dobiva vrijednost za cijanovodoničnu kiselinu (HCN). Metoda je u našem laboratoriju i validirana. Kromatogram amigdalina u košticama marelice možete vidjete i na slici 1.
Prisustvo i kontaminacija mesa perfluoroalkilnim (PFAS) spojevima
Perfluoralkilni spojevi (PFAS) je skupni naziv za vrlo veliku skupinu fluoriranih spojeva, uključujući oligomere i polimere, koji se sastoje od neutralnih i anionskih površinski aktivnih spojeva visoke toplinske, kemijske i biološke inertnosti. Perfluorirani spojevi su općenito hidrofobni, ali i lipofobni i stoga se neće nakupljati u masnim tkivima kao što je to obično slučaj s drugim postojanim halogeniranim spojevima. Važna podskupina su (per)fluorirani organski surfaktanti, kojima pripadaju perfluorooktanski sulfonat (PFOS) i perfluorooktanska kiselina (PFOA). Za PFOS i PFOA, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) utvrdila je podnošljivi dnevni unos (eng. TDI) za ljude od 150 ng/kg tjelesne težine i 1,5 μg/kg tjelesne težine dnevno (EFSA 2008.).
Resveratrol – moćni antioksidans sada se rutinski radi u laboratoriju Sample Control d.o.o.
Sample Control d.o.o. razvio je metodu određivanja trans- i cis-resveratrola na UPLC-APCI-MS/MS-u koja traje svega 15 minuta.