Sample Control razvio i validirao alternativnu metodu za analizu cijanovodične kiseline (HCN) u koštuničavom voću

AutorVladimir Stankov, mag. ing.
Datum4. siječnja 2022.
TagZNANOST
hero image
POVRATAK NA SVE NOVOSTI

Sample Control razvio je i validirao alternativnu metodu za analizu cijanovodične kiseline (HCN) u koštuničavom voću. Koštice marelice (lat. Prunus armeniaca) dobar su izvor proteina, vlakana i željeza.

Međutim, posjeduju i prirodno prisutan cijanogeni glikozid Amigdalin koji je najpoznatiji po tome što se lažno promovirao kao lijek protiv raka. Nalazi se u mnogim biljkama, ali najviše u košticama ili sjemenkama marelice, gorkih badema, jabuke, breskve i šljive.

Kromatogram amingdalina

Slika 1. Kromatogram amigdalina u košticama marelice na UPLC-MS/MS-u

Amigdalin, obzirom da pripada cijanogenim glikozidima, može u organizmu, putem enzima, osloboditi otrovnu cijanovodičnu kiselinu (HCN) čija je maksimalno dozvoljena koncentracija prema UREDBI KOMISIJE (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani 20 μg/kg za neprerađene cijele, mrvljene, mljevene, gnječene i sjeckane jezgre marelice stavljene na tržište za krajnjeg potrošača.

Sample Control laboratorij razvio je brzu alternativnu metodu određivanja amigdalina na UPLC-MS-MS-u preko koje se lako dobiva vrijednost za cijanovodičnu kiselinu (HCN). Metoda je u našem laboratoriju i validirana. Kromatogram amigdalina u košticama marelice možete vidjete i na slici 1.