Resveratrol – moćni antioksidans sada se rutinski radi u laboratoriju Sample Control d.o.o.
Resveratrol – moćni antioksidans sada se rutinski radi u laboratoriju Sample Control d.o.o.
Resveratrol je zanimljiv spoj koji se nalazi u kikirikiju, borovnicama, brusnicama, grožđu i vinu. Ovaj prirodni fitoaleksin pojavljuje se u biljkama kao odgovor na gljivične infekcije i faktore stresa, poput nedostatka hranjivih tvari. Nedavna istraživanja pokazala su da ima antikancerogena i antiangiogena svojstva. Nadalje, pokazalo se da se resveratrol veže na α- i β-estrogene receptore, što ukazuje na potencijalni učinak na stanični metabolizam. Konačno, pokazalo se da resveratrol produljuje životni vijek stanica kvasca.
U najbogatije prehrambene izvore resveratrola spada čaša crvnog vina i sirovog kikirikija.
Sample Control d.o.o. razvio je metodu određivanja trans- i cis-resveratrola na UPLC-APCI-MS/MS-u koja traje svega 15 minuta. Kromatogram trans- i cis-resveratrola je na slici ispod.
Sample Control razvio i validirao alternativnu metodu za analizu cijanovodonične kiseline (HCN) u koštunjičavom voću
Koštice marelice (lat. Prunus armeniaca) dobar su izvor proteina, vlakana i željeza. Međutim, posjeduju i prirodno prisutan cijanogeni glikozid Amigdalin koji je najpoznatiji po tome što se lažno promovirao kao lijek protiv raka. Nalazi se u mnogim biljkama, ali najviše u košticama ili sjemenkama marelice, gorkih badema, jabuke, breskve i šljive.
Postoji li opasnost od stvaranja glicidil estera masnih kiselina u mesu
Glicidol je prijavljen zbog svoje genotoksičnosti i karcinogenosti (El Ramy i sur., 2007.), a prema studiji Nacionalnog toksikološkog programa smatra se kancerogenim za glodavce. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) definirala je glicidol kao kancerogen skupine 2A (“vjerojatno kancerogen za ljude”).