Učinci fumigacije etilen oksidom na sigurnost hrane

Vladimir Stankov, mag. ing.
17. listopada 2022.
TEHNOLOGIJA
hero image
POVRATAK

Učinci fumigacije etilen oksidom na sigurnost hrane

Zaštita hrane tijekom skladištenja važan je parametar kvalitete u lancu proizvodnje i opskrbe. Kako bi povećali rok trajanja proizvoda tijekom transporta i skladištenja, proizvođači primjenjuju različite metode zaštite, osobito od najezde štetočina i plijesni.

Jedna od ovih metoda je fumigacija zaštitnim sredstvima za skladištenje, poput metil bromida, fosfina, sulfuril fluorida, etilen-oksida, dazometa, 1,3-diklorpropena, karbonil sulfida, ugljikovog dioksida i dušika.

Fumigacija etilen oksidom dokazana je u zaštiti hrane od gljivica, virusa i bakterija. Međutim, korištenje etilen-oksida u Europskoj uniji je zabranjeno prema Uredbi 396/2005 jer je klasificiran kao vjerojatno kancerogen za ljude. Zbog visoke učinkovitosti kao fumigant, ipak se koristi za fumigaciju spremnika u nekim trećim zemljama. 

Različiti međunarodni propisi o uporabi fumiganata i o njihovim maksimalnim razinama predstavljaju veće izazove za uvoznike i proizvođače. Otkriće nezakonite fumigacije sjemena sezama etilen oksidom u kolovozu 2020. učinilo je ovo pitanje gorućim sa stajališta analize ostataka i osiguranja kvalitete. Upozorenje putem europskog sustava za brzo upozoravanje (eng. Rapid Alert System) pokrenulo je val istraga za ovaj parametar, a dosad nepoznati problem na kraju je doveo do mnogih opoziva i nužnog, ali skupog uništavanja robe.

Laboratorij Sample Control nalazi se na EURL-SRM popisu laboratorija koji su odobreni za nacionalni i EU monitoring etilen-oksida https://cloud.landbw.de/index.php/s/JwnA3Nb8knNFxDx?path=%2F. Metoda je akreditirana na GC-MS/MS-u i nalazi se na popisu ispitnih metoda u fleksibilnom području akreditacije.

Trebate li ovu uslugu? Za više informacija o etilen oksidu ili o ovoj usluzi slobodno nas kontaktirajte.