Učinci fumigacije etilen oksidom na sigurnost hrane

AutorVladimir Stankov, mag. ing.
Datum17. listopada 2022.
TagTEHNOLOGIJA
hero image
POVRATAK NA SVE NOVOSTI

Zaštita hrane tijekom skladištenja važan je parametar kvalitete u lancu proizvodnje i opskrbe. Kako bi povećali rok trajanja proizvoda tijekom transporta i skladištenja, proizvođači primjenjuju različite metode zaštite, osobito od najezde štetočina i plijesni.

Jedna od ovih metoda je fumigacija zaštitnim sredstvima za skladištenje, poput metil bromida, fosfina, sulfuril fluorida, etilen-oksida, dazometa, 1,3-diklorpropena, karbonil sulfida, ugljikovog dioksida i dušika.

Fumigacija etilen oksidom dokazana je u zaštiti hrane od gljivica, virusa i bakterija. Međutim, korištenje etilen-oksida u Europskoj uniji je zabranjeno prema Uredbi 396/2005 jer je klasificiran kao vjerojatno kancerogen za ljude. Zbog visoke učinkovitosti kao fumigant, ipak se koristi za fumigaciju spremnika u nekim trećim zemljama. 

Različiti međunarodni propisi o uporabi fumiganata i o njihovim maksimalnim razinama predstavljaju veće izazove za uvoznike i proizvođače. Otkriće nezakonite fumigacije sjemena sezama etilen oksidom u kolovozu 2020. učinilo je ovo pitanje gorućim sa stajališta analize ostataka i osiguranja kvalitete. Upozorenje putem europskog sustava za brzo upozoravanje (eng. Rapid Alert System) pokrenulo je val istraga za ovaj parametar, a dosad nepoznati problem na kraju je doveo do mnogih opoziva i nužnog, ali skupog uništavanja robe.

Laboratorij Sample Control nalazi se na EURL-SRM popisu laboratorija koji su odobreni za nacionalni i EU monitoring etilen-oksida https://cloud.landbw.de/index.php/s/JwnA3Nb8knNFxDx?path=%2F. Metoda je akreditirana na GC-MS/MS-u i nalazi se na popisu ispitnih metoda u fleksibilnom području akreditacije.

Trebate li ovu uslugu? Za više informacija o etilen oksidu ili o ovoj usluzi slobodno nas kontaktirajte.