Prisustvo pesticida etoksikvina u ribi

Vladimir Stankov, mag. ing.
16. studenoga 2022.
ZNANOST
hero image
POVRATAK

Prisustvo pesticida etoksikvina u ribi

Etoksikvin pripada grupi pesticida ali služi i kao konzervans koji se dodaje u hrani za ribe jer posjeduje antioksidativna svojstva i sprečava oksidaciju visoko nezasićenih masnih kiselina, uključujući EPA (eikosapentaenoična kiselina, C20:5 n-3) i DHA (dokosaheksaenoična kiselina, C22:6 n-3) koji doprinose zdravlju životinja i ljudi. Kako bi transport i skladištenje riblje hrane bio siguran i kako bi se spriječilo njeno spontano sagorevanje IMO (International Maritime Organization) organizacija zahtijeva dodavanje etoksikvina kao i drugih antioksidanata – butilovanog hidroksi toluena (BHT) s tim što je etoksikvin najčešće korišteni konzervans.

Europska Unija (Uredba EZ br. 2316/98 od 26. listopada 1998.) je postavila maksimalno dozvoljenu koncentraciju etoksikvina u hrani za ribe koja iznosi 150 mg/kg.

Međutim, sa najnovijom Uredbom (Uredba Komisije (EU) 2017/962 оd 7. lipnja 2017.) dolazi i suspenzija odobrenja za etoksikvin kao dodatka hrani za sve životinjske vrste i kategorije. Problem nastaje prilikom proizvodnje etoksikvina jer nastaju i nečistoće kao što je p-fenetidin koji je potencijalno mutagen analit kako za životinje tako i za ljude. Europska Komisija dala je i posebne prijelazne mjere gdje je dozvoljeno do 2019. godine prisustvo etoksikvina kako bi proizvođači hrane mogli da pronađu alternativna riješenja. Trenutno postoji problem slabog istraživanja novih antioksidanasa koji bi bili jednako efikasni kao i etoksikvin.

Riba koja je najviše pogođena korištenjm etoksikvina je losos. Europski institut za morska istraživanja (IMR) pronašao je etoksikvin u filetima lososa u koncentraciji najviše 0,2 mg/kg a prosječne vrijednosti etoksikvina u periodu od 2005. do 2009. godine bile su od 0,02 mg/kg do 0,04 mg/kg. Etoksikvin u lososu primarno metabolizira u etoksikvin-dimer i najveća pronađena koncentracija dimera iznosila je 2,5 mg/kg. Treba napomenuti da je u Europskoj Uniji najveća dozvoljena koncentracija etoksikvina kod peradi 0,05 mg/kg.

Europske referentne laboratorije za analizu rezidua pesticida (EURL-SRM) predložile su metodu određivanja etoksikvina i etoksikvin-dimera u ribi i ribljoj hrani i na taj način olakšale kontrolu u svim državama Europske Unije.

Laboratorij Sample Control akreditiran je laboratorij za analizu etoksikvina u ribi i hrani za ribe EURL-SRM metodom na UPLC-MS/MS-u.

_____________

Trebate li ovu uslugu? Za više informacija o prisustvu pesticida u hrani ili o ovoj usluzi slobodno nas kontaktirajte.