Validacija roka trajanja
Validacija roka trajanja
Validacija roka trajanja je skup analitičkih, kemijskih, mikrobioloških i senzorskih ispitivanja čiji je cilj pokazati kako se proizvod mijenja s vremenom. Validacija roka trajanja mora biti provedena sukladno Uredbi (EZ) 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu.
Karakteristike proizvoda, uključujući kvalitetu i konzistenciju sastojaka, sadržaj vlage i kiselost igraju ulogu u trajnosti proizvoda, jednako kao i vanjski čimbenici poput skladištenja, transporta i ambalažnog materijala.
Validacijom roka trajanja moguće je odrediti točan datum do kojeg je proizvod zadovoljavajuće kvalitete i siguran za potrošače.
S obzirom da je svaki proizvod jedinstven, naši stručnjaci će uspostaviti protokol i procijeniti koje analize je potrebno napraviti kako bismo osigurali da je određivanje roka trajanja ispravno. Neke od ispitivanja i bitni čimbenici validacije roka trajanja koje naši stručnjaci mogu provesti uključuju:
Mikroorganizmi koji se prenose hranom kao što su Listeria, Salmonella, Campylobacter, E.Coli, Kvasci i plijesni, Staphylococcus Aureus, Bacillus Cereus..
Sadržaj vlage
Kiselost
pH
Aktivitet vode
Užeglost (oksidacija ulja i masti)
Organoleptička svojstva
Korištenjem modernih komora za testiranje stabilnosti proizvoda, naši protokoli za validaciju osiguravaju da se proizvodi čuvaju na specifičnim temperaturama i razinama vlažnosti tijekom cijelog ispitivanja. U određenim intervalima proizvodi se analiziraju radi praćenja mogućeg propadanja u kvaliteti i/ili sigurnosti. Studije se nastavljaju sve dok se na temelju dogovorenih kriterija ne utvrdi da proizvod više nije prihvatljiv.
Precizno i pouzdano testiranje roka trajanja umanjit će rizik opoziva proizvoda, a identificiranje uzroka smanjenog roka trajanja pomoći će vam da poboljšate svoje proizvode, procese i na kraju vašu profitabilnost.