Bakterije roda Legionella u sustavima opskrbe pitkom vodom

AutorTea Magaš, univ.mag.med.vet.
Datum28. travnja 2023.
TagZNANOST
hero image
POVRATAK NA SVE NOVOSTI

Bakterije roda Legionella normalno su prisutne u okolišu u površinskim i podzemnim vodama, toplim izvorima i vlažnom tlu. Problem nastaje kada bakterije uđu u sustav vode za ljudsku potrošnju i stvore povoljne uvjete za rast i razmnožavanje. U sustav vode ulaze putem oštećenih cjevovoda, neispravnih spojeva na instalacijama, prodiranjem površinskih voda. Optimalni uvjeti za rast i razmnožavanje jest temperatura vode od 25 do 50 °C, smanjen protok unutar cjevovoda, stvaranje biofilma te povećane koncentracije željeza. Kontaminirana voda predstavlja rizik kada udišemo infektivni aerosol tj. sitne kapljice koje su raspršene u zraku te prodiru u pluća.

Kako bi se prevenirala infekcija poželjno bi bilo ispitivanje provoditi u svim objektima koji su potencijalno rizični za razvoj bakterija. Laboratorij je akreditiran za uzorkovanje i ispitivanje uzoraka vode. U svrhu utvrđivanja mjesta kolonizacije bakterija uzorkuje se prvi mlaz koji je pokazatelj kvalitete vode u slavini i tušu, dok uzorak nakon ispiranja upućuje na objektivnu provjeru cijelog vodoopskrbnog sustava.

Potrebno je redovito održavati opremu svih tijela koje zagrijavaju vodu, kotlova, spremnika i slično, zatim kontrolirati čistoću vodovodnog sustava pogotovo na mjestima gdje se voda zadržava.

_____________

Trebate li ovu uslugu? Za više informacija o uzorkovanju i ispitivanju uzoraka vode slobodno nas kontaktirajte.