Bakterije roda Legionella u sustavima opskrbe pitkom vodom
Bakterije roda Legionella u sustavima opskrbe pitkom vodom
Bakterije roda Legionella normalno su prisutne u okolišu u površinskim i podzemnim vodama, toplim izvorima i vlažnom tlu. Problem nastaje kada bakterije uđu u sustav vode za ljudsku potrošnju i stvore povoljne uvjete za rast i razmnožavanje. U sustav vode ulaze putem oštećenih cjevovoda, neispravnih spojeva na instalacijama, prodiranjem površinskih voda. Optimalni uvjeti za rast i razmnožavanje jest temperatura vode od 25 do 50 °C, smanjen protok unutar cjevovoda, stvaranje biofilma te povećane koncentracije željeza. Kontaminirana voda predstavlja rizik kada udišemo infektivni aerosol tj. sitne kapljice koje su raspršene u zraku te prodiru u pluća.
Kako bi se prevenirala infekcija poželjno bi bilo ispitivanje provoditi u svim objektima koji su potencijalno rizični za razvoj bakterija. Laboratorij je akreditiran za uzorkovanje i ispitivanje uzoraka vode. U svrhu utvrđivanja mjesta kolonizacije bakterija uzorkuje se prvi mlaz koji je pokazatelj kvalitete vode u slavini i tušu, dok uzorak nakon ispiranja upućuje na objektivnu provjeru cijelog vodoopskrbnog sustava.
Potrebno je redovito održavati opremu svih tijela koje zagrijavaju vodu, kotlova, spremnika i slično, zatim kontrolirati čistoću vodovodnog sustava pogotovo na mjestima gdje se voda zadržava.
_____________
Trebate li ovu uslugu? Za više informacija o uzorkovanju i ispitivanju uzoraka vode slobodno nas kontaktirajte.
Određivanje hidroksiprolina u mesu i njegova važnost kao kemijske karakteristike mesa
Kolagen čini 20-25% proteina kod sisavaca. Nalazi se prvenstveno u vezivnim tkivima i u epimizijskom tkivu koji povezuje mišićna vlakna. Povećanjem intermolekularnog umrežavanja među molekulama kolagena smanjuje njihovu rastezljivost i topivost, što u konačnici pridonosi čvrstoći.
Prisustvo i kontaminacija mesa perfluoroalkilnim (PFAS) spojevima
Perfluoralkilni spojevi (PFAS) je skupni naziv za vrlo veliku skupinu fluoriranih spojeva, uključujući oligomere i polimere, koji se sastoje od neutralnih i anionskih površinski aktivnih spojeva visoke toplinske, kemijske i biološke inertnosti. Perfluorirani spojevi su općenito hidrofobni, ali i lipofobni i stoga se neće nakupljati u masnim tkivima kao što je to obično slučaj s drugim postojanim halogeniranim spojevima. Važna podskupina su (per)fluorirani organski surfaktanti, kojima pripadaju perfluorooktanski sulfonat (PFOS) i perfluorooktanska kiselina (PFOA). Za PFOS i PFOA, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) utvrdila je podnošljivi dnevni unos (eng. TDI) za ljude od 150 ng/kg tjelesne težine i 1,5 μg/kg tjelesne težine dnevno (EFSA 2008.).